LAMINÁLT PADLÓ

Tömörített faőrlemény, a tetején egy dekor- és egy (jellemzően magas kopásállóságú) védőréteggel. Általában fózolt, és általában szinkronstrukturált, azaz a felület domborulatai lekövetik a vizuális mintázatot. Egyre több belőle a cseppálló változat. Fontos megjegyezni, hogy ez nem egyenlő a teljes vízállósággal (tekintettel rá, hogy a laminált padlók 90 százalékban fából vannak) a fogalom inkább azt jelenti, hogy az adott burkolat bizonyos ideig képes ellenállni a felületére kerülő nedvességnek. Vizes helyiségekben nem ajánlott a használata.

Az alábbi gyártók termékei kaphatóak a Pilis Parketta üzletében:

Kaindl

Salzburgi illetőségű osztrák világmárka. A földgolyó minden tájékán kapható. Van belőle hagyományos és cseppálló is. Vastagság 7-12 mm-ig változhat, felülete lehet klasszikus vagy természetes hatású, a legtöbb panel fózolt, de van néhány fózolatlan dekor is belőle számos különböző panelméretben.

Wineo

A magas minőségről közismert német padlómárka, lamináltjai cseppállóak, 8 és 10 mm-es vastagságúak, és háromféle panelméretben kaphatóak: M (közepes), L (nagy) és XXL (extra nagy). Rendkívül strapabíró.

Weninger

Feltörekvő játékos a padlóburkolatok piacán, Lengyelországból. 8 milliméteres, cseppálló paneljei minden olyan fontos minősítéssel rendelkeznek, mint német és osztrák kollegái. 24 órán keresztül áll ellen a felületére kerülő nedvességnek.

AGT

A vízálló laminált padlók specialistája ez a nemzetközi gyártó. Négy megnyerő dekor, két tekintélyt parancsoló panelméretben.

Csupa jó tulajdonság

A laminált padlókat nem lehet, és nem is szabad a padlóhoz rögzíteni, úsztatva kell őket fektetni. A klikkrendszer segítségével kell egymáshoz illeszteni őket, és majd minden esetben szükséges párazáró fólia és alátétlemez alájuk. A falak és az egyéb fix elemek mellett működési légrést kell biztosítani (hogy legyen helye a higroszkópikus tágulásnak), amit szegélylécekkel tudunk lefedni.

Vizes rendszerű padlófűtésre jellemzően minden további nélkül mehetnek, az elektromos rendszerűeknél viszont nagy a szórás, valamelyikkel kompatibilisek, valamelyikkel nem.